Emblema

Caracteristica speciala a oricarei embleme, indiferent daca este amplasata pe un steag, pe un panou sau pe o eticheta, este de a reuni oamenii – in jurul unui club, al unei regiuni, al unei tari sau al unui alt factor.

Inainte de adoptarea crucii rosii, toate serviciile medicale ale fortelor armate – cel putin cele din Europa – aveau propriul semn distinctiv. De exemplu, Austria folosea un steag alb, Franta unul rosu, iar Spania unul galben. Faptul ca existau atat de multe semne diferite a avut de multe ori consecinte tragice, de exemplu, deoarece soldatii, desi cunosteau semnul propriilor servicii medicale, nu stiau cum isi marcheaza inamicul aceste servicii.

Mai mult, serviciile medicale nu erau considerate ca fiind neutre, ci unitati combatante. In consecinta, aceste semne nu doar ca nu confereau nici o protectie juridica, dar serveau si ca tinte pentru soldatii dusmani, care nu cunosteau semnificatia lor.

Ideea care a condus la adoptarea emblemei de cruce rosie a fost de a conferi statut neutru celor care asistau ranitii si, astfel, de a asigura protectia acestora pe campul de lupta. Dar neutralitatea implica alegerea unei singure embleme.

Pentru un timp, s-a avut in vedere posibilitatea de a adopta o brasarda alba ca emblema. Totusi, albul era deja folosit in timp de conflict armat de catre purtatorii de armistitiu, semnificand predarea si deoarece adoptarea sa ar fi putut conduce la confuzii, a trebui sa se gaseasca altceva.

Delegatii la Conferinta din 1863 au ales in final o cruce rosie pe fond alb ca semn distinctiv pentru societatile care asistau soldatii raniti, din trei motive:

  • crucea rosie pe fond alb este reversul steagului elvetian – in semn de omagiu pentru Henry Dunant, fondatorul Miscarii Internationale
  • este usor de improvizat
  • combinatia de rosu pe alb este vizibila de la distante mari

  crucea rosie

In 1876, in timpul razboaielor care au rascolit Balcanii, un grup de persoane care acordau asistenta a fost capturat de otomani, iar voluntarii au fost ucisi pentru simplul motiv ca purtau brasarde cu crucea rosie. Cand autoritatilor turce li s-a cerut sa dea explicatii, acestea au pus accentul pe sensibilitatea deosebita pe care o aveau soldatii musulmani fata de semnul crucii si au propus ca Societatea lor Nationala si serviciile lor medicale ale fortelor armate sa aiba voie sa foloseasca o emblema diferita: semiluna rosie.  semiluna rosie Treptat, ideea a inceput sa fie acceptata, dobandind o anumita legitimitate sub forma unor rezerve formulate la Conventie si, apoi, a fost adoptata in Conventia din 1929, impreuna cu leul si soarele rosii pe fond alb, semn cerut de Persia. Totusi, in 1980, guvernul Republicii Islamice Iran a decis sa renunte la aceasta emblema si sa foloseasca, in schimbul ei, semiluna rosie. leul si soarele rosuAvand in vedere ca exista tari in care nici crucea rosie nici semiluna rosie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populatia locala, in anul 2005, statele au adoptat un nou simbol de protectie – Cristalul (rombul) Rosu.

cristalul rosu

In prezent, folosirea emblemei de catre Societatile Nationale este guvernata de „Regulamentul privind folosirea emblemelor de cruce rosie si semiluna rosie de catre Societatile Nationale”. Acest regulament, adoptat la Budapesta, in noiembrie 1991, a intrat in vigoare in anul 1992.

 

Emblema Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania reprezinta o cruce, alcatuita din cinci patrate egale, de culoare rosu vermion, asezata pe fond alb si inconjurata de doua cercuri concentrice de aceeasi culoare. In spatiul dintre cele doua cercuri este inscrisa, cu litere majuscule de culoare rosu vermion, pe fond alb, inscriptia: SOCIETATEA NATIONALA DE CRUCE ROSIE • ROMANIA • .

sigla-mica1.jpgFOLOSIREA CORECTA

  1. Folosire protectoare pe timp de conflict – semnaleaza combatantilor ca personalul medical al fortelor armate, voluntarii Societatilor Nationale, unitatile sanitare, mijloacele de transport sunt protejate de Conventiile de la Geneva si protocoalele lor aditionale.

In acest caz au voie sa foloseasca emblema: personalul medical si religios al fortelor armate; unitatile medicale ale fortelor armate si mijloacele lor de transport; unitatile medicale si mijloacele de transport ale Societatilor Nationale de Cruce Rosie/Semiluna Rosie auxiliare unitatilor medicale ale fortelor armate.

Atunci cand este folosit ca mijloc de protectie, emblema trebuie sa dea nastere in randul combatantilor unui reflex de retinere si respect. Ea trebuie, in permanenta, sa fie afisata in forma sa pura. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa i se adauge nimic – nici la cruce sau semiluna, nici la fondul alb. Deoarece emblema trebuie sa fie recunoscuta de la o distanta cat mai mare, ea trebuie sa aiba dimensiuni mari, respectiv sa fie atat de mare cat este necesar date fiind circumstantele in care se poarta razboiul.

  1. Folosirea indicatoare pe timp de pace – semnifica faptul ca o persoana sau un obiect are legatura cu Miscarea Internationala de Cruce Rosie/Semiluna Rosie (o Societate Nationala, Comitetul International al Cruci Rosii, Federatia internationala a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie).

In acest caz au voie sa foloseasca emblema: Societatile Nationale, CICR, Federatia.

Cand este folosita ca mijloc indicativ, emblema trebuie sa aiba dimensiuni mai mici. Ea are ca scop si sa arate ca institutiile mentionate mai sus actioneaza in conformitate cu Principiile Fundamentale ale Miscarii.

ABUZUL DE EMBLEMA

IMITATIA = folosirea unui semn care prin forma si/sau culoare poate  crea confuzie cu emblema de cruce rosie / semiluna rosie

UZURPAREA

  1. folosirea de catre grupuri de persoane neautorizate (farmacii, medici, ONG-uri, societati comerciale, spitale, ambulante, etc.)
  2. folosirea de catre persoane autorizate, dar care o folosesc in interes propriu si nu in interes de serviciu

PERFIDIA (abuzul grav) = Folosirea emblemei in timp de razboi, pentru a proteja combatanti inarmati sau echipament militar (de exemplu ambulante sau elicoptere marcate cu emblema si care transporta combatanti inarmati, munitie protejata cu ambalaje purtand crucea rosie). Este considerata crima de razboi.

 

Ce este o crima de razboi?

In general, prin crima de razboi se intelege o incalcare grava a dreptului international umanitar sau, o incalcare grava a legilor si obiceiurilor razboiului, care nu are legatura cu natura conflictului. Atacurile comise impotriva oricarei persoane care nu este sau nu mai este implicata in mod activ in ostilitati (combatanti raniti sau bolnavi, prizonieri de razboi, civili etc.) sunt considerate crime de razboi.  Exemple de crime de razboi:

·    Uciderea deliberata;

·    Tortura si tratamentele inumane;

·    Provocarea intentionata a unor suferinte intense;

·    Atacarea populatiei civile;

·    Deportarile sau deplasarile ilegale ale unor grupuri de populatie;

·    Folosirea armelor sau a metodelor de razboi interzise (arme chimice, bacteriologice sau incendiare);

·    Folosirea cu perfidie a emblemei distinctive de cruce rosie sau de semiluna rosie, ori a altor semne protectoare;

·    Jefuirea proprietatii publice sau private.

Daca sunteti martorii unui abuz de emblema, contactati Sediul Central al Crucii Rosii Romane sau una dintre filialele sale!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s