Istoric CRR

 • Ca urmare a aderarii, la 30 noiembrie 1874, a Romaniei la Conventia de la Geneva din anul 1864, la 4 iulie 1876, ia fiinta, in actualul local al Spitalului Coltea din Bucuresti, Societatea de Cruce Rosie din Romania.
 • Abia creata, Crucea Rosie Romana a primit botezul focului prin trimiterea, la 20 iulie 1876, a unei ambulante cu tineri voluntari pentru a acorda ajutor ranitilor din razboiul sarbo-turc.

Chiar in anul crearii sale, Crucea Rosie Romana este recunoscuta, la 23 august 1876, de Comitetul International al Crucii Rosii, conditie obligatorie a functionarii sale.

 • 1877-1878: Razboiul de Independenta. Crucea Rosie colecteaza fonduri pentru asigurarea bazei sale operationale; se organizeaza formatiuni sanitare, cursuri de bandaje si pansamente. – se constituie ambulante care insotesc trupele de campanie; se asigura personal sanitar auxiliar pentru unele trenuri sanitare.
 • 1916-1918: Primul razboi mondial – femei apartinand celor mai diferite categorii sociale, animate de profunde sentimente umanitare si patriotice, muncesc ca voluntare ale Crucii Rosii in spitale, infirmerii, cantine. Insasi Regina Maria, Inalta patroana a Crucii Rosii Romane, viziteaza spitalele si punctele de adunare a ranitilor, constatand ca voluntarii Crucii Rosii ii ingrijesc cu devotament.
 • Se acorda ajutor ranitilor sarbi in Romania (12.000 persoane), dupa ocuparea Serbiei de catre armatele austro-ungare.
 • Crucea Rosie faciliteaza schimbul de corespondenta al prizonierilor din taberele beligerante, precum si primirea coletelor de catre acestia.

Pentru Crucea Rosie Romana, Primul razboi mondial  a insemnat:

 • ingrijirea in spitalele proprii a 150.000 raniti si bolnavi; acordarea, in cantinele sale, a peste 10 milioane de pranzuri militarilor in trecere, refugiatilor si populatiei nevoiase;
 • sprijinirea a 64.000 de prizonieri cu hrana, imbracaminte sau bani, in teritoriile ocupate de puterile centrale;
 • adapostirea in Bucuresti a 3.000 de refugiati;
 • expedierea a 350.000 de scrisori si informatii, transmise pentru prizonieri si civili prin birourile sale din Bucuresti si Iasi;
 • distribuirea a 58.000 colete cu hrana si imbracaminte prizonierilor romani din lagarele inamice;
 • alocarea a 20 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor sale de razboi, din fondurile puse la dispozitie, cu generozitate de cetateni, prin liste de subscriptie, in fruntea carora, adesea, s-au aflat nume dragi romanilor ca George Enescu, Grigoras Dinicu, Cella Delavrancea.

 

 • 1919: Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania adera la recent infiintata Liga a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. (Incepand din anul 1991, Liga isi va schimba denumirea in Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie).
 • 1922: La Reims, in Franta, pe „Monumentul gloriei infirmierelor franceze si aliate, victime ale devotamentului lor, 1914-1919”, sunt inscrise si numele romancelor Belciuc Ioana, Danieliuc Elena, Georgescu Domnica, Gheorghiu Elena, Panaitescu Elena si Zaharescu Ecaterina, surori de Cruce Rosie cazute eroic in timp ce-si ajutau semenii.
 • La 19 mai 1922, se creeaza Crucea Rosie a tinerimii, care, un an mai tarziu, in decembrie 1923, incepe sa editeze „Revista Crucii Rosii a tinerimii”. Scopul pentru care a fost creata Crucea Rosie a tinerimii este identic cu scopul pentru care este organizat astazi concursul pentru sanatate si prim ajutor „Sanitarii priceputi”.
 • In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, Crucea Rosie Romana isi asuma un rol deosebit de greu in combaterea bolilor contagioase (tuberculoza, malarie) si, impreuna cu serviciile sanitare, infiinteaza dispensare si tabere de vara.
 • 1923: Se organizeaza in Romania prima „Saptamana a Crucii Rosii”, manifestare ajunsa astazi la venerabila varsta de 79 de ani!
 • 1924: prof.dr.Ion Cantacuzino, membru in conducerea Crucii Rosii Romane, este desemnat ca reprezentant al Ligii Societatilor de Cruce Rosie in cadrul primului Comitet permanent de igiena al Societatii Natiunilor.
 • 20 noiembrie 1927: la Bucuresti, are loc inaugurarea sediului central al Societatii de Cruce Rosie a Romaniei, construit din fonduri proprii, in str. Biserica Amzei nr.29, unde se afla si in prezent.
 • 1930: Crucea Rosie Romana participa la prima Conferinta regionala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din tarile balcanice, organizata la Belgrad, manifestare ce va deveni traditionala si in cadrul careia ea si-a adus mereu o contributie de prestigiu.
 • 1937-1938: Crucea Rosie construieste pavilionul pentru copii de la Mangalia si centre sanitare la Vaslui, Sighetu Marmatiei, Tighina, Orhei, Cetatea Alba.
 • Martie 1939: Flamanzi si goi, peste 5.000 de refugiati cehi, alungati din casele lor odata cu ocuparea Cehoslovaciei si a Ungariei subcarpatice, primesc ajutor in Romania, din partea Crucii Rosii Romane.
 • Septembrie 1939: Asistenta pentru cca. 100.000 de refugiati  polonezi, in urma invadarii Poloniei de catre armatele germana si sovietica.
 • 1940: Dupa ultimatumul URSS din noaptea de 26/27 iunie 1940 si a dictatului de la Viena, din 30 septembrie 1940, urmate de incheierea Tratatului cu Bulgaria, din 7 septembrie 1940, Romania a pierdut un teritoriu de 99.739 kmp., cu o populatie de 6.821.000 locuitori. Odata cu pierderea acestor teritorii, Crucea Rosie Romana a pierdut si ea 27 de filiale cu 132 de subfiliale, cu toata averea lor, 14.794 membri si un capital de 17.196.386 lei. Bani multi, pe vremea aceea! In toate garile de tranzit ale refugiatilor din teritoriile romanesti ocupate au fost infiintate cantine, puncte sanitare si infirmerii ale Crucii Rosii Romane.
 • 1941: Incepand cu intrarea Romaniei in razboi, Crucea Rosie Romana, aflata sub Inaltul patronaj al Reginei Elena, vine in ajutorul ranitilor, bolnavilor, prizonierilor si refugiatilor.
 • 1941-1945: Crucea Rosie Romana organizeaza 6 spitale de campanie, 16 spitale de zona interioara, 55 cantine de gara si 40 de infirmerii. Sunt expediate zeci de mii de scrisori si colete pentru prizonierii iugoslavi, polonezi, francezi, englezi, bulgari etc., aflati in Germania. Delegati ai Crucii Rosii Romane viziteaza lagarele de prizonieri, acordand numeroase ajutoare si solicitand aplicarea unui tratament umanitar acestora. Instaurarea dictaturii comuniste a marcat si destinul Crucii Rosii Romane. Ea se va afla timp de aproape jumatate de secol, pana in 1989, sub o severa tutela guvernamentala, fapt care a facut ca ea sa nu-si poata indeplini intotdeauna misiunea nobila si generoasa pentru care a fost creata. Cu toate greutatile intampinate, mergand, uneori pana la transformarea ei intr-un departament anexa al Ministerului Sanatatii sau pana la amenintarea cu desfiintarea, Crucea Rosie Romana a ramas o institutie functionala, utila, credincioasa misiunii sale fundamentale, aceea de a ajuta oamenii aflati in suferinta.
 • 1947-1948: Cu sprijin international, Crucea Rosie acorda importante ajutoare populatiei infometate din Moldova in timpul secetei cumplite care ne-a bantuit tara, distribuind 460 tone grau, mari cantitati de zahar, medicamente, orez, lapte condensat, imbracaminte si incaltaminte. O atentie deosebita este acordata invalizilor, vaduvelor si orfanilor de razboi, care primesc asistenta sociala din partea Crucii Rosii Romane. Pentru ei se creaza si un periodic cu titlul „Foaia I.O.V.R.”, care va aparea pana in august 1950.
 • 1950: „Foaia I.O.V.R.” se transforma in revista „Gata pentru apararea sanitara”, care, incepand din 1959, va purta titlul „Sanatatea”.
 • Intre anii 1952-1953 se creeaza primele grupe sanitare ale Crucii Rosii, al caror scop era acela de a acorda primul ajutor in caz de catastrofe, accidente etc. Ele aveau sa intre in actiune in iarna 1953-1954, cand ninsori nemaipomenite s-au abatut asupra tarii noastre.
 • In 1956 ia fiinta prima caravana cinematografica a Crucii Rosii Romane pentru educatia sanitara a populatiei.
 • In 1962, din initiativa organizatiei teritoriale Bacau a Crucii Rosii Romane, se organizeaza, pentru prima data, concursul pentru acordarea primului ajutor „Sanitarii priceputi”, care, de-a lungul anilor, va deveni una dintre activitatile fanion ale Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.
 • 1970 si 1975: Crucea Rosie Romana intreprinde primele sale campanii de amploare in favoarea sinistratilor de pe urma inundatiilor catastrofale care au afectat centrul si vestul tarii. Prin intermediul Federatiei, sunt acceptate si se primesc importante ajutoare internationale.
 • 1976: Se sarbatoreste Centenarul Crucii Rosii.
 • 1977: Interventie prompta a Crucii Rosii Romane in sprijinul victimelor seismului de la 4 martie si al militarilor care participau la operatiunile de salvare. Amplu ajutor international venit prin intermediul Crucii Rosii Romane.
 • 1977: Crucea Rosie Romana organizeaza la Bucuresti, intre 4-21 octombrie, cea de-a XXIII-a Conferinta Internationala a Crucii Rosii – forumul suprem al Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, la care au luat parte peste 1.200 delegati. Faptul ca Societatea Nationala de Cruce Rosie a Romaniei a fost preferata Societatilor de Cruce Rosie din RF Germania si Japonia, care candidau pentru organizarea acestei Conferinte, vorbeste de la sine despre rolul deosebit pe care Crucea Rosie Romana il juca in acea perioada in Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.
 • Intre anii 1972-1978, Crucea Rosie Romana a fost aleasa ca membra in Consiliul Guvernorilor, forumul deliberativ suprem al Federatiei, a Comitetului Executiv al Federatiei, precum si a Comisiei pentru finante si a Comitetului Consultativ pentru infirmiere ale Federatiei. In acelasi timp, intre anii 1978 si 1982, Crucea Rosie Romana a detinut functia de vicepresedinte al Comisiei pentru tineret a Federatiei. Acestea, tot ca o recunoastere a prezentei remarcabile a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania in cadrul Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.
 • 1990: O misiune a CICR si una a Federatiei sosesc in Romania. Cu ajutorul lor, Societatea Nationala de Cruce Rosie traverseaza o perioada de reorganizare totala, pe baza Principiilor Fundamentale, regasindu-si autonomia si independenta.
 • Februarie 1990: Federatia lanseaza un apel, solicitand cca. 50 milioane de franci elvetieni, in scopul de a ajuta institutiile de copii orfani si handicapati din Romania. La randul sau, Comitetul International al Crucii Rosii intreprinde un program ambitios de dotare cu unitati chirurgicale standard a 150 de spitale din Romania.
 • Un prim pas l-a constituit Adunarea generala extraordinara a Societatii de Cruce Rosie din 8-9 noiembrie 1990, care a adoptat noul Statut, Liniile directoare ale dezvoltarii pana in anul 1994 si a ales, in mod democratic, o noua conducere. Adunarea generala aproba programele de activitate ale Crucii Rosii Romane: pregatirea pentru interventii in caz de dezastre si pentru acordarea primului ajutor; programul social; pregatirea surorilor voluntare de Cruce Rosie; prevenirea si combaterea imbolnavirii cu HIV/SIDA; donarea de sange benevola si neremunerata; difuzarea Dreptului International Umanitar; tineret; autonomie operationala.
 • Primavara 1991: Campanie nationala a Crucii Rosii Romane pentru protectia victimelor de razboi, sub deviza: „Luminati intunericul!”.
 • Iunie 1991: Crucea Rosie Romana organizeaza primul simpozion national pentru punerea in aplicare a Dreptului International Umanitar in Romania.
 • Iunie 1991: Primul ajutor umanitar al Crucii Rosii Romane in Republica Moldova, in urma inundatiilor care au afectat raioanele Soldanesti, Orhei, Sangerei, Drochia.
 • Sprijinirea materiala (corturi, alimente, imbracaminte, medicamente) a 7.000 de locuitori din zona Banloc si Voiteg, judetul Timis, afectati de seism.

Importanta operatiune de ajutorare a populatiei sinistrate din judetul Bacau, in urma ruperii barajului de la Onesti si a inundatiilor provocate de ploile torentiale. In anii care au urmat, Crucea Rosie Romana a intervenit prompt in sprijinul sinistratilor de pe urma altor calamitati produse in judetul Bacau: incendii (Schitu-Frumoasa si Colonesti), explozii (Darmanesti), accidente rutiere (Oituz).

 • Aprilie 1992: Inaugurarea la Bucuresti a Centrului pentru tratamentul traumatizatilor medulari – cu ajutorul Crucii Rosii Romane si al Federatiei.
 • August 1992: Se deschide sirul ajutoarelor Crucii Rosii Romane pentru refugiatii si victimele conflictelor armate din Republica Moldova si din ex-Iugoslavia. – Crucea Rosie Romana termina constructia a 10 case pentru sinistratii din satul Gasteni, comuna Racaciuni, judetul Bacau, asezate pe „Ulita Crucii Rosii”.
 • Ianuarie-martie 1993: Primele programe de iarna ale Crucii Rosii Romane, cu sprijinul Federatiei, pentru asistarea celor mai defavorizate familii din judetele: Suceava, Botosani, Brasov, Covasna.
 • Iunie 1993: Crucea Rosie Romana solicita in repetate randuri CICR sa intervina in favoarea romanilor din grupul Ilie Ilascu, intemnitati samavolnic la Tiraspol.
 • Septembrie 1993: Este reluat intr-o formula noua, cu un Regulament nou, concursul de sanatate si prim ajutor „Sanitarii priceputi”.
 • Noiembrie 1994:  Adunarea generala a Crucii Rosii Romane face bilantul perioadei 1990-1994 si stabileste ca programe prioritare: pregatirea pentru interventii in caz de dezastre, programul social, surori voluntare de Cruce Rosie, informare-difuzarea Dreptului International Umanitar, promovarea donarii de sange benevola si neremunerata, prevenirea SIDA, autonomie operationala. In cei patru ani (1990-1994), Crucea Rosie Romana a acordat ajutoare populatiei nevoiase in suma de 1.223.083.832 lei.
 • 13 februarie 1995: Ajutor umanitar, constand din 2.000 paturi (in valoare de 42.000.000 lei) populatiei sinistrate de pe urma cutremurului de pamant din Prefectura Kobe (Japonia).
 • Martie 1995: Crucea Rosie Romana acorda asistenta umanitara grevistilor foamei de la TVR.
 • Aprilie 1995: Presedintele Crucii Rosii Romane, dl.prof. Nicolae Nicoara, adreseaza o scrisoare presedintelui CICR, dl.Cornelio Sommaruga, solicitand asistenta pentru grupul Ilie Ilascu, intemnitat la Tiraspol.
 • August 1995: Apel al Crucii Rosii Romane catre populatie, pentru ajutoarea celor 200.000 de refugiati sarbi din Krajna.
 • 22 august 1995: Crucea Rosie Romana primeste aprobarea Comitetului 724 al ONU, insarcinat cu supravegherea embargoului instituit asupra Iugoslaviei de a aduce ajutoare refugiatilor aflati pe teritoriul RF Iugoslavia. Primul transport aduce 20 t.de faina. In continuare, Crucea Rosie Romana transporta si ajutorul Guvernului Romaniei, in valoare de 800 milioane lei, continand alimente, corturi, imbracaminte, incaltaminte, rezervoare gonflabile pentru pastrarea apei potabile.
 • 20 decembrie 1995: Parlamentul Romaniei adopta Legea Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, nr. 139 / 1995. 29 decembrie 1995: Legea nr. 139 /1995 este promulgata de catre Presedintele Romaniei, dl. Ion Iliescu.
 • 22 decembrie 1995 – 5 ianuarie 1996: in urma unor ploi torentiale, 26 de judete sunt afectate de inundatii. Primele ajutoare – corturi, paturi, cazarmament, alimente, imbracaminte, incaltaminte – in valoare de 559.444.000 lei, sosesc din partea Crucii Rosii. Cu acordul Guvernului, Loteria Nationala acorda Crucii Rosii Romane suma de 500.000.000 lei pentru a sprijini 500 de familii afectate de inundatii, cu cate 1 milion lei.
 • 28 martie 1996: In conditiile adoptarii Legii nr.139/1995, Adunarea Generala Extraordinara a Crucii Rosii Romane aproba noul Statut al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, in acord cu prevederile Legii nr.139/1995.
 • 20-28 mai 1996: Detasamente ale Crucii Rosii Romane participa la prima aplicatie romano-americana de interventie in caz de cutremur, MEDCEUR 96, care a avut loc la Piatra Neamt. 4 iulie 1996: Adunarea solemna consacrata aniversarii a 120 de ani de la infiintarea Crucii Rosii Romane. La festivitate, participa Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, dl. Gheorghe Tinca, ministrul Apararii Nationale, alti reprezentanti ai Guvernului Romaniei. Este prezent, de asemenea, dl.Mario Villaroel Lander, presedintele Federatiei Internationale a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.
 • Septembrie 1996: Acord de colaborare bilaterala intre Crucea Rosie Romana si Crucea Rosie Macedoneana. Noiembrie 1996: Acord de parteneriat intre Crucea Rosie Romana si Societatile Nationale din China si Italia.
 • Noiembrie 1996: Ajutor umanitar pentru salvarea a 17 marinari aflati in portul brazilian Belem. La cererea Crucii Rosii Romane, Crucea Rosie Braziliana le acorda apa minerala, alimente si medicamente.
 • Decembrie 1996: Importanta donatie pentru 200 de studenti provenind din casele de copii; fiecare primeste imbracaminte, incaltaminte, lenjerie, paturi, alimente.
 • 20 martie 1997: Se da publicitatii Declaratia celei de a V-a Conferinte Europene a Crucii Rosii si Semilunii Rosii, in care se precizeaza: „Misiunea Crucii Rosii si Semilunii Rosii este de a imbunatati situatia celor mai vulnerabile persoane. Consideram ca indivizii sunt vulnerabili cand se afla in situatii de risc si cand nu au nici macar resursele personale, familiale, comunitare si publice, care sa le asigure o sanatate si bunastare corespunzatoare”.
 • 1 august 1997: 120 de ani de la infiintarea primelor cursuri pentru pregatirea surorilor voluntare de Cruce Rosie.
 • In perioada 1990-1997, au urmat aceste cursuri peste 51.000 de femei, in majoritate tinere. Iunie 1997: La apelul Crucii Rosii Romane, Crucea Rosie Spaniola ii ajuta pe marinarii de pe nava Gorgova, sechestrata in portul Las Palmas.
 • Iunie-iulie 1997: Mari inundatii in 17 judete ale tarii. Incepe o importanta campanie de ajutorare a sinistratilor, care va dura pana la sfarsitul anului.
 • 7 noiembrie 1997: Se incheie un Memorandum intre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si Crucea Rosie Romana, pentru asistenta umanitara in favoarea victimelor inundatiilor din Romania. Conform acestuia, se distribuie – cu acordul Guvernului Romaniei – ajutoare materiale pentru sinistratii din judetele Teleorman, Dambovita, Dolj, Caras-Severin si Bacau.
 • Octombrie 1997: Crucea Rosie Romana acorda ajutoare substantiale sinistratilor din judetul Bacau, cu sprijinul generos al Ministerului German de Externe si Crucii Rosii Germane.
 • Ianuarie 1998: Mari inundatii in Delta Dunarii. Crucea Rosie Romana trimite ajutoare de prima urgenta in valoare de 253.150.000 lei. In sprijinul sinistratilor vine si Crucea Rosie din Olanda, care doneaza 237.000.000 lei, pentru cumpararea si distribuirea a 30 tone de alimente.
 • Februarie 1998: Incep cursurile de prim ajutor premedical ale Cruci Rosii pentru personalul navigant al campaniilor aeriene romane – piloti si insotitori de bord.
 • Mai 1998: La recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Centrului pentru Controlul Imbolnavirilor din SUA, Ministerul Sanatatii din Romania se adreseaza Crucii Rosii Romane pentru a solicita un ajutor umanitar, in vederea stoparii epidemiei de rujeola care a afectat 33.199 de persoane, din care 13 au decedat. Asa incepe cea mai mare campanie a Crucii Rosii Romane din ultimii 50 de ani impotriva unei epidemii – premiera in Europa Centrala si de Est. Cu sprijinul Federatiei, Crucea Rosie Romana isi asuma raspunderea aducerii in tara a vaccinurilor si realizarea campaniei de mobilizare sociala la vaccinare, atat pentru copiii scolarizati, cat si pentru cei din grupuri vulnerabile, aflati in afara procesului de invatamant.
 • Iunie-iulie 1998: Cele mai mari inundatii din ultimii 25 de ani: zeci de mii de oameni raman fara adapost si fara posibilitatea de a se intretine. Apel al Crucii Rosii catre populatie, societati comerciale si banci, pentru a dona in folosul sinistratilor bunuri si bani. Raspunsul tuturor acestora este extraordinar. Cea mai mare donatie se obtine din partea Bancii Comerciale Romane. In asistenta Crucii Rosii Romane intra 64.248 sinistrati din 346 de localitati din 17 judete, pe o perioada de sase luni.
 • 15 octombrie 1998: Incepe vaccinarea antirujeolica si antirubeolica a cca.2 milioane de copii si adolescenti intre 7-18 ani.
 • 21-11 noiembrie 1998: Intrunita la Tulcea, Adunarea Generala a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania aproba programele de actiune ale organizatiei in pragul unui nou mileniu: „Liniile directoare ale dezvoltarii Crucii Rosii Romane in perioada 1998-2002”. Ca presedinte al Crucii Rosii Romane este reales dl.prof. Nicolae Nicoara.
 • Decembrie 1998: Mari inundatii in Maramures. Crucea Rosie Romana trimite imediat ajutoare in valoare de 400.000.000 lei pentru 600 de sinistrati. In sprijinul actiunii Crucii Rosii Romane, Federatia trimite un ajutor in alimente in valoare de 79.000.000 lei.
 • 3 decembrie 1998: In plina iarna, un imobil din centrul Capitalei sufera o explozie. 46 de oameni din 20 de familii, aflati in stare de soc, isi gasesc adapost in sediul central al Crucii Rosii Romane. Primul ministru al Guvernului Romaniei, dl. Radu Vasile, ii viziteaza pe sinistrati si discuta cu presedintele Crucii Rosii Romane, dl.prof. Nicolae Nicoara, situatia sinistratilor, conditiile de asistenta si ajutorarea lor imediata.
 • Februarie 1999: Crucea Rosie Romana da publicitatii primul decont public de dupa 1944, referitor la felul in care au fost folositi cei 4.330.260.000 lei donati de populatie, societati comerciale si banci, pentru asistarea sinistratilor din vara anului 1998.
 • Februarie 1998: Apel al Crucii Rosii Romane in favoarea victimelor conflictului din Iugoslavia.
 • Martie 1999: Ajutoare ale Crucii Rosii in favoarea refugiatilor din Iugoslavia aflati pe teritoriul Romaniei.
 • Martie 1999: O echipa de specialisti din cadrul OMS, FISCR, CDC – Atlanta evalueaza rezultatele Campaniei nationale de vaccinare antirujeolica si antirubeolica, desfasurata de ministerul Sanatatii si Crucea Rosie Romana
 • 15 octombrie 1998 – 22 ianuarie 1999. Brigada internationala de control considera Campania de vaccinare din Romania – soldata cu vaccinarea a 92,7% din populatia-tinta – ca un adevarat succes, mijloacele de operare putand fi recomandate si altor tari din Europa care vor organiza astfel de actiuni.
 • Aprilie – mai 1999: Transporturi cu ajutoare pentru refugiatii pe teritoriul RF Iugloslavia. Unul dintre acestea este avariat, datorita bombardarii unui pod, in chiar Ziua Mondiala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii – 8 mai.
 • 8 mai 1999: Debutul Campaniei MILLENNIUM in Romania, printr-o colecta de fonduri in beneficiul a 2000 de copii orfani. Participa 1.526 de voluntari. Pentru a le oferi orfanilor cadouri cat mai substantiale, la suma adunata de la populatie si societati comerciale – 355.244.290 lei – Crucea Rosie Romana mai adauga 150.000.000 lei. Astfel, fiecare din cei 2000 de copii orfani a primit in ziua de 1 iunie 1999 un pachet cu imbracaminte, incaltaminte si alimente in valoare de cca. 250.000 lei.
 • Iunie-iulie 1999: Nou val de inundatii afecteaza centrul si sudul tarii. Alaturi de autoritati, Crucea Rosie trimite ajutoare care insumeaza peste 800.000.000 lei.
 • 10 august 1999: In cadrul campaniei MILLENNIUM, Crucea Rosie Romana organizeaza simpozionul „Chiar si razboaiele au limite”, dedicat aniversarii celor 50 de ani ai Conventiilor de la Geneva, din 12 august 1949. La simpozion participa reprezentanti ai Crucii Rosii Romane, Parlamentului Romaniei, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Externe si Asociatiei Romane de Drept International.
 • 20 octombrie 1999 – 6 noiembrie 1999: la Geneva, au loc reuniunile statutare ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie – Consiliul Delegatilor si cea de a 27-a Conferinta Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii. In aceste reuniuni statutare ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, au fost elaborate Planul de actiune si strategia pentru perioada 2000-2001.
 • 8 mai 2000: In cadrul Campaniei MILLENNIUM, ultima mare actiune sarbatorirea Zilei Mondiale a Crucii Rosii, prin manifestari care au ca obiectiv promovarea Principiilor fundamentale ale Crucii Rosii, protectia Emblemei, difuzarea prevederilor Conventiilor de la Geneva din 12 august 1949 si a Protocoalelor lor aditionale din anul 1977, relevarea faptului ca tineretul, cel care asigura viitorul Miscarii, este devotat idealurilor Crucii Rosii. La sfarsit de secol si de mileniu si in pragul Mileniului III, Crucea Rosie dovedeste, astfel, ca este cea mai importanta miscare umanitara, bucurandu-se de stima si aprecierea unanima.
 • 4 iulie 2001 – Crucea Rosie Romana sarbatorit 125 de ani de existenta neintrerupta, fiind onorata la adunarea festiva de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, de inalti reprezentanti ai autoritatilor publice, de veterani ai Crucii Rosii Romane.
 • 2002 – Inundatii catastrofale si furtuni devastatoare au afectat populatia din 28 de judete, fapt ce a necesitat interventia Crucii Rosii Romane in sprijinul zecilor de mii de sinistrati care au fost ajutati cu alimente de baza, imbracaminte, incaltaminte, paturi si lenjerie de pat. Au fost ajutate 25 de mii de persoane.
 • 2003 – adoptarea unui nou Statut, prin care s-a reusit separarea legislativului de deliberativ. A inceput derularea unui nou program de dezvoltare organizationala cu sprijinul Federatiei Internationale si a Comitetului International al Crucii Rosii
 • 2005 – Crucea Rosie Romana a lansat Campania nationala de pregatire pentru dezastre derulata cu sprijinul financiar al companiei Petrom. De asemenea s-a derulat si un proiect care a avut ca beneficiari persoanele bolnave de tuberculoza.
 • 4 iulie 2006 – Crucea Rosie Romana implineste 130 de ani de activitate umanitara. Momentul aniversar a fost marcat prin organizarea Serbarilor Crucii Rosii Romane in luna septembrie 2006. De asemenea a fost tiparita brosura „Crucea Rosie Romana – 130 de ani de activitate umanitara”.
 • 2007 – 1207 persoane, 22.000 hectare de teren, 605 localitati au fost afectate de inundatii, alunecari de teren, inzapeziri sau canicula. Crucea Rosie a intervenit cu ajutoare de urgenta si pe termen lung in 35 de judete.
 • Septembrie 2007 – este organizata prima actiune de colecta de fonduri pentru persoanele varstnice, transmisa in direct de Televiziunea Romana in cadrul editiei „Teledon pentru Crucea Rosie” a emisiunii „Surprize, Surprize”.
 • 19 mai 2008 – Crucea Rosie Romana lanseaza campania „Apel pentru China”, un apel umanitar de urgenta pentru victimele cutremurului devastator din China.
 • 2008 – Crucea Rosie intervine din nou la inundatiile produse in tara. Cu sprijinul numeroaselor companii private, a fost posibila ajutorarea a mii de persoane sinistrate.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s