Principiile fundamentale

UMANITATE

Nascuta din grija de a ajuta, fara discriminare, ranitii de pe campurile de lupta, Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, sub aspectul sau international si national, se angajeaza sa previna si sa aline suferintele oamenilor in orice imprejurare. Scopul ei este acela de a proteja viata si sanatatea acestora si de a asigura respectarea fiintei umane. Miscarea promoveaza intelegerea mutuala, prietenia, cooperarea si o pace durabila intre toate popoarele.

Reprezentand originea Miscarii, principiul Umanitatii impune ca nici un serviciu adus unei fiinte umane aflate in suferinta, oriunde s-ar afla aceasta, sa nu fie refuzat ca fiind incomod. Scopul Miscarii este de a proteja viata si sanatatea si de a asigura respectarea persoanei umane. In timp de pace, protectia presupune, in principal, prevenirea bolilor, a dezastrelor ori a accidentelor sau reducerea efectelor acestora prin salvarea de vieti omenesti (de exemplu, pregatirea in domeniul primului ajutor). In timp de razboi, protectia inseamna asistarea celor protejati de DIU (de exemplu, acestia sa nu moara de foame, sa nu fie maltratati sau sa dispara). Umanitatea inseamna promovarea intelegerii reciproce, a prieteniei si a pacii durabile intre popoare.

UMANITATE

IMPARTIALITATE

Miscarea nu face nici o deosebire de nationalitate, de rasa, de religie, de conditie sociala si de apartenenta politica. Ea se dedica numai ajutorarii indivizilor, pe masura suferintelor lor si acorda ajutor prioritar celor mai urgente nenorociri.

Non-discriminarea in ceea ce priveste nationalitatea, rasa, credintele religioase, apartenenta sociala sau opinia politica, reprezinta, inainte de toate, o regula imperativa care cere ca orice distinctie intre indivizi sa fie ignorata, ca asistenta sa fie acordata la fel si pentru prieteni si pentru inamici si ca unicul criteriu folosit sa fie nevoia. Ordinea in care se acorda ajutorul disponibil trebuie sa corespunda cu urgenta si cu dimensiunile problemei a carei rezolvare se doreste.

IMPARTIALITATE

NEUTRALITATE

In scopul mentinerii increderii tuturor, Miscarea se obtine sa ia parte la ostilitati si la controverse de ordin politic, rasial, religios si ideologic.

Neutralitatea inseamna abtinerea de la a adopta o anumita pozitie in orice controverse politice, religioase, rasiale sau ideologice. Daca Crucea Rosie sau Semiluna Rosie ar adopta o anumita pozitie, ele ar pierde increderea unui segment al populatiei si nu ar mai putea sa-si continue activitatile. Oricarui membru al Miscarii i se cere sa se auto-controleze, sa se comporte intr-un mod neutru si sa nu-si exprime opiniile in timp ce-si indeplineste indatoririle.

NEUTRALITATE

 

INDEPENDENTA

Miscarea este independenta. Auxiliare ale puterii publice in activitatile lor umanitare si supuse legilor care le guverneaza tarile, Societatile Nationale trebuie sa-si pastreze o autonomie care sa le permita sa actioneze intotdeauna numai dupa Principiile Miscarii. 

In general, independenta inseamna ca institutiile de Cruce Rosie si Semiluna Rosie trebuie sa se opuna oricarei interferente care le abate de la cursul de actiune stabilit de cerintele umanitatii. De exemplu, nicio contributie financiara nu poate fi acceptata de la nicio sursa, daca exista conditia ca ea sa fie folosita pentru o anumita categorie de persoane, alese dupa criterii politice, etnice sau religioase, prin excluderea oricarui alt grup de persoane ale caror nevoi ar putea fi mai imperative. Nicio institutie de Cruce Rosie nu poate aparea ca instrument al politicii guvernamentale. Desi Societatile Nationale sunt recunoscute de catre guvernele lor ca fiind auxiliare ale autoritatilor publice si se supun legilor din tarile lor, ele trebuie sa-si mentina autonomia pentru a putea in permanenta sa actioneze in conformitate cu Principiile Miscarii.

INDEPENDENTA

VOLUNTARIAT

Miscarea este o institutie de ajutor voluntar si dezinteresat. 

Voluntariatul reprezinta dorinta altruista a unei persoane de a indeplini anumite sarcini pentru altcineva, intr-un spirit de fraternitate umana. Indiferent daca acest lucru se face fara plata sau pentru a dobandi anumite cunostinte ori pentru o modesta remuneratie, important ramane ca aceasta activitate sa nu fie inspirata de dorinta de castig financiar, ci de angajamentul individual si de consacrarea fata de un scop umanitar.

VOLUNTARIAT

UNITATE

Intr-o tara nu poate exista decat o singura Societate de Cruce Rosie sau Semiluna Rosie. Ea trebuie sa-si extinda actiunile umanitare pe intreg teritoriul.  

 Principiul Unitatii se refera in mod special la structura institutionala a Societatilor Nationale. In toate tarile, actul guvernamental care recunoaste Societatea Nationala stipuleaza, de obicei, ca aceasta este singura Societate care isi poate desfasura activitatile pe teritoriul acelei tari. Unicitatea Societatii este si una dintre conditiile pentru recunoasterea sa de catre CICR.

UNITATE

UNIVERSALITATE

Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, in cadrul careia toate Societatile Nationale au drepturi egale si datoria de a se intrajutora este universala.

Universalitatea suferintei trebuie sa aiba un raspuns universal. Principiul universalitatii impune o responsabilitate colectiva din partea Miscarii. Egalitatea Societatilor Nationale in ceea ce priveste statutul si drepturile este reflectata de faptul ca la conferinte si in organele de conducere ale Miscarii, fiecare Societate are un vot, ceea ce interzice acordarea pentru unele Societati a unor drepturi privilegiate de vot sau a unor functii permanente.

UNIVERSALITATE

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s