DIU

Ce este DIU?

Dreptul International Umanitar alcatuieste o parte importanta a dreptului international public si cuprinde acele reguli care, in timp de conflict armat, sunt destinate sa protejeze persoanele care nu iau sau nu mai iau parte la ostilitati si sa limiteze mijloacele si metodele de razboi folosite.

Mai exact, ceea ce Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) intelege prin Drept International Umanitar aplicabil in conflictele armate, este ansamblul de reguli internationale, izvorate din tratate sau cutuma, care sunt special destinate rezolvarii problemelor de natura umanitara rezultate direct dintr-un conflict armat, fie de natura internationala, fie de natura neinternationala; din ratiuni umanitare, aceste reguli restrang dreptul partilor la conflict de a utiliza mijloace si metode de razboi la libera lor alegere si protejeaza persoanele si bunurile afectate sau care ar putea fi afectate de conflict.

Singurele tinte militare permise sunt combatantii. Necombatantii si bunurile civile trebuie sa fie respectate si nu trebuie sa se recurga la folosirea violentei excesive.

Principiile DIU

Dreptul umanitar se bazeaza pe distinctia dintre combatanti si necombatanti si dintre bunurile civile si obiectivele militare.

Umanitatea si necesitatea militara, nevoia de a pastra echilibrul dintre imperativele umanitatii, pe de o parte, si necesitatile militare si de securitate, pe de alta parte.

Prevenirea suferintei inutile. Dreptul partilor la conflict de a alege metodele si mijloacele de razboi nu este nelimitat, iar beligerantii nu au voie sa provoace suferinta si distrugere depasind proportia impusa de scopul razboiului, care consta in slabirea sau distrugerea potentialului militar al inamicului.

Proportionalitatea urmareste realizarea unui echilibru intre doua interese divergente, unul impus de considerentele necesitatii militare si celalalt de cerintele umanitatii, conform carora drepturile si interdictiile nu sunt niciodata absolute.

Cui se adreseaza si pe cine protejeaza?

 

REGULI ESENTIALE

1.  Persoanele care nu iau sau nu mai iau parte la ostilitati au dreptul de a le fi respectate viata si integritatea fizica si psihica. Asemenea persoane trebuie, in orice imprejurari, sa fie protejate si tratate cu umanitate, fara nicio distinctie defavorabila, oricare ar fi aceasta.

2.  Este interzisa uciderea sau ranirea unui adversar care se preda sau care nu mai poate lua parte la lupta.

3.  Bolnavii si ranitii trebuie sa fie adunati si ingrijiti de catre acea parte la conflict care ii are in puterea sa. Personalul medical, cladirile, transporturile si echipamentele medicale trebuie sa fie crutate. Crucea rosie sau semiluna rosie pe fond alb este semnul care protejeaza asemenea bunuri sau persoane si ele trebuie sa fie respectate.

4.  Combatantii capturati si civilii care se gasesc sub autoritatea partii adverse au dreptul de a le fi respectate viata, demnitatea, drepturile personale si convingerile politice, religioase sau de alta natura. Ei trebuie sa fie protejati impotriva actelor de violenta sau de razbunare. Ei au dreptul de a schimba vesti cu familiile lor si de a primi ajutor.

5.  Orice persoana trebuie sa se bucure de garantiile judiciare fundamentale si nimeni nu poate fi tras la raspundere pentru un act pe care nu l-a comis. Nimeni nu poate fi supus torturii fizice sau psihice, ori pedepselor sau altor tratamente corporale degradante.

6.  Nici una dintre partile la conflict sau membrii fortelor lor armate nu au un drept nelimitat de a alege mijloacele sau metodele de razboi. Este interzisa folosirea armelor sau a metodelor de razboi care pot cauza pierderi inutile sau suferinta excesiva.

7.  Partile la conflict trebuie sa faca in permanenta distinctie intre populatia civila si combatanti, astfel incat sa crute populatia civila si proprietatea civila. Nici populatia civila, in ansamblul sau, si nici civilii, luati separat, nu pot fi atacati. Atacurile trebuie sa fie indreptate doar impotriva obiectivelor militare.

a)   Conflictele armate internationale

Un conflict armat international inseamna lupte intre fortele armate apartinand a cel putin doua state (trebuie retinut ca razboaiele de eliberare nationala au fost calificate ca fiind conflicte armate internationale).

In astfel de situatii sunt aplicabile Conventiile de la Geneva si Protocolul Aditional I.

Dreptul international umanitar se adreseaza, in principal, partilor la conflict si protejeaza orice individ sau categorie de indivizi care nu sunt sau nu mai sunt implicati in mod activ in conflict, de exemplu:

·      Personalul militar ranit sau bolnav in razboiul terestru si membrii serviciilor medicale ale fortelor armate;

·      Personalul militar ranit, bolnav sau naufragiat in razboiul naval si membrii serviciilor medicale ale fortelor navale;

·      Prizonierii de razboi;

·      Civilii straini, aflati pe teritoriul partilor la conflict, inclusiv refugiatii;

·      Civilii aflati in teritoriile ocupate;

·      Civilii detinuti sau internati;

·      Personalul medical sau religios si unitatile de aparare civila.

Conform articolului 1 al Protocolului I, razboaiele de eliberare nationala sunt considerate conflicte armate internationale.

b)   Conflictele armate neinternationale

Un conflict armat neinternational presupune lupte pe teritoriul unui stat, intre fortele armate nationale si alte grupuri armate care pot fi identificate, sau intre grupuri armate care se lupta intre ele. In asemenea situatii, se aplica articolul 3 comun celor patru conventii si Protocolul II.

Trebuie remarcat ca, conditiile de aplicare a Protocolului II sunt mai stricte decat acelea prevazute pentru aplicarea articolului 3. In asemenea situatii, dreptul international umanitar se adreseaza fortelor armate care iau parte la conflict, indiferent daca sunt disidente sau nu, si protejeaza orice individ sau categorie de indivizi care nu sunt sau nu mai sunt implicati in mod activ in ostilitati, de exemplu:

·      Combatantii raniti sau bolnavi;

·      Persoanele lipsite de libertate pentru motive legate de conflictul armat;

·      Populatia civila;

·      Personalul militar sau religios.

http://www.cicr.org

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s