Social

Cresterea numarului de oameni saraci care se adreseaza Crucii Rosii Romane pentru a primi un sprijin a determinat dezvoltarea programului privind ajutorarea persoanelor defavorizate: invalizi de razboi, varstnici bolnavi fara familie si cu mijloace materiale reduse, orfani, familii nevoiase cu multi copii, refugiati.

Programul social al Crucii Rosii Romane vizeaza imbunatatirea conditiilor de existenta a persoanelor vulnerabile, prin mobilizarea puterii umanitatii.

Pentru Crucea Rosie Romana, „persoanele vulnerabile” sunt acele persoane care se afla in pericol datorita situatiilor care le ameninta supravietuirea sau posibilitatile lor de trai, in conditii minime de securitate materiala si demnitate umana.

Personalul si voluntarii Crucii Rosii Romane cauta sa practice o adaptare permanenta a serviciilor oferite beneficiarilor la vulnerabilitatile identificate la nivel local si axarea pe domeniile care au cel mai mare impact asupra situatiei de viata a grupurilor aflate in dificultate.
Tipuri de activitati:

 • programe sociale pentru asistarea persoanelor fara venituri;
 • acordarea de alimente pentru imbunatatirea mesei la cantinele sociale;
 • sprijinirea copiilor din centrele de plasament;
 • sprijin moral si material varstnicilor din caminele-spital si centre rezidentiale pentru vastnici;
 • ajutorarea ocazionala a refugiatilor din Romania;
 • servicii de ingrijire la domiciliu si medico-sociale pentru persoane varstnice;
 • programe de dezvoltare comunitara;
 • dotarea cu echipamente a scolilor din localitatile afectate de dezastre.

Categoriile de persoane care pot primi sprijin din partea Crucii Rosii Romane – Filiala Sector 4:

 • Persoanele varstnice, singure si cu venituri reduse
 • Persoane cu acces redus la educatie sau mijloace educationale;
 • Persoane defavorizate, victime ale violentei domestice, beneficiari ai sitemului public de asistenta sociala;
 • Persoane abuzate, neglijate sau supuse exploatarii de orice fel;
 • Persoanele infectate cu HIV si/sau bolnave de SIDA sau alte boli cronice grave;
 • Persoanele aflate in strada sau in pericol de a-si pierde locuinta din motive economice si /sau psiho-sociale;
 • Persoane apartinand minoritatilor entice.

In vederea acordarii de ajutoare, voluntarii Crucii Rosii vor efectua anchete sociale la domiciliul solicitantului.
Principiile implementarii programelor sociale
La baza programelor sociale ale SNCRR stau, alaturi de Principiile Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, principiile asistentei sociale:

1. Respectarea demnitatii umane. Fiecarei persoane ii este garantata dezvoltarea libera si deplina a personalitatii.
2. Universalitatea. Fiecare persoana are dreptul la asistenta din partea Crucii Rosii Romane in conditiile prevazute de lege si statulul SNCRR.
3. Solidaritatea sociala. Comunitatea participa la sprijinirea persoanelor care sunt vulnerabile in vederea realizarii incluziunii sociale si intaririi comunitatii.
4. Parteneriatul. CRR realizeaza servicii sociale adaptate nevoilor comunitatii in parteneriat cu institutii publice, organizatii neguvernamentale si companii private.
5. Interventia interdisciplinara. Abordarea problematicii se realizeaza prin colaborarea si coordonarea interventiilor tuturor factorilor responsabili.
6. Asigurarea continuitatii si complementaritatii. Serviciile oferite de Crucea Rosie Romana pentru persoana vulnerabila trebuie sa fie gandite astfel incat sa se asigure continuitatea si complementaritatea interventiilor sociale.

Incredere in viata

Durata proiectului: 3 luni

Finantare: Proiectul a fost finantat din fondurile stranse in urma Teledonului din cadrul Galei Crucii Rosii desfasurat in data de 22 septembrie 2007 la Televiziunea Romana, emisiunea “Surprize, Surprize”.

Scop proiect : Reintegrarea sociala prin terapie ocupationala si arta pentru persoanele varstnice, cu varsta de peste 60 de ani, aflate in evidenta Filialei Sectorului 4 a Crucii Rosii Romane.

Proiectul presupune organizarea de activitati de terapie ocupationala si arta care vizeaza imbunatatirea calitatii vietii persoanelor vulnerabile prin prestarea unor servicii sociale primare si specializate pentru care Filiala Sector 4 a CRR este acreditata ca furnizor de servicii sociale.

Beneficiarii proiectului (directi si indirecti): minim 80 de persoane varstnice care locuiesc in Sectorul 4 Bucuresti. Activitatile proiectului se vor derula in conformitate cu respectarea dorintelor persoanelor varstnice in baza principiului autodeterminarii, principiului nondiscriminarii, al egalitatii de sanse si tratament si al participarii egale la servicii.

La sfarsitul proiectului „Deschideti o usa!” care a fost destinat persoanelor varstnice din sectorul 4 a fost realizata o evaluare a persoanelor varstnice prin care acestea, indiferent de situatia veniturilor lor, au declarat ca principala problema cu care se confrunta este singuratatea si faptul ca se simt neimportante si inutile pentru ceilalti.

Acesta este motivul pentru care voluntarii CRR – Filiala Sector 4 au propus prin intermediul acestui proiect continuarea si dezvoltarea activitatilor care se derulau in mod obisnuit la Clubul Varstnicilor, astfel incat punerea in valoare a calitatilor artistice ale persoanelor varstnice sa se realizeze prin tehnici de terapie ocupationala si arta.

Activitatile proiectului s-a derulat la sediul filialei, iar activitatea de prezentare a rezultatelor proiectului a avut loc la sediul Casei de Cultura „Nicolae Balcescu”.

DESCHIDETI O USA

Perioada de desfasurare:
ianuarie-octombrie 2008

Finantator:
United Way Romania

Scopul proiectului:
Sa aline suferinta si singuratatea persoanelor varstnice cu venituri mici sau fara venituri care locuiesc singure si au domiciliul in sectoarele 3 si 4, prin asistarea lor spre revigorarea vietii lor sociale si prin furnizarea de hrana usor de preparat.

Grupul – tinta:
Persoanele varstnice cu domiciliul in sectoarele 3 si 4, cu venituri mici sau fara venituri, care locuiesc singure si se afla in evidenta Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

 

Obiective:
a) Asigurarea cate unui pachet lunar cu hrana usor de preparat, timp de 12 luni, unui numar minim de 150 de persoane varstnice cu venituri foarte mici sau fara venituri, care locuiesc singure si au domiciliul in sectoarele 3 si 4 din Bucuresti, aflate in evidenta Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3 si 4;
b) Organizarea a minimum 10 evenimente sociale pentru beneficiarii proiectului: excursii, spectacole si alte evenimente culturale;
c) Asistarea la domiciliu a persoanelor varstnice: insotire la plimbare in parc, realizare de cumparaturi, multiplicarea unor documente – acte medicale, formulare, cereri, etc.

Activitatea de distribuire a pachetelor cu hrana la domiciliu
In cadrul acestei activitati au fost distribuite varstnicilor produse alimentare usor de preparat ca de exemplu: ulei, zahar, compot, zacusca, pateu, conserve de peste, dulceata, tocana, lapte praf, cacao, ceai, supe la plic, biscuiti etc. Distributia a fost realizata cu sprijinul Consiliilor Locale ale Sectoarelor 3 si 4, in baza protocoalelor incheiate de sediul central al SNCRR cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectoarele 3 si 4 in urma aprobarii finantarii proiectului de catre United Way Romania.

Activitatile de socializare organizate de catre Clubul Varstnicilor (excursii, spectacole, etc.)
In cadrul proiectului au fost realizate 10 excursii in locatii din apropierea Bucurestiului deoarece excursiile nu trebuie sa aiba o durata mai mare de 4 ore. Aceasta durata este determinata de tratamentele injectabile pe care unii dintre beneficiari sunt nevoiti sa le faca. Locatiile si datele excursiilor au fost stabilite impreuna cu beneficiarii.

Activitati organizate saptamanal la domiciliul persoanelor varstnice
Saptamanal voluntarii Crucii Rosii Romane au realiza vizite la domiciliul beneficiarilor si au acordat servicii precum: insotire la plimbare in parc, realizare de cumparaturi, multiplicarea unor documente – acte medicale, formulare, cereri, etc., activitati pentru imbunatatirea starii psihice a beneficiarilor – ascultarea activa a povestilor din tinerete, conversatii in limbile straine cunoscute, pe teme de literatura, executarea impreuna cu beneficiarii a unor produse artizanale prin impletit, cusut, crosetat, etc.), in functie de problemele concrete cu care acestia se confrunta. Activitatile derulate au fost consemnate in rapoarte de vizita care atasate la dosarul fiecarui beneficiar.

“CARTA PROPRIE PRIVIND DREPTURILE BENEFICIARILOR”
Crucea Rosie Romana detine o Carta proprie privind drepturile beneficiarilor. Avand in vedere ca activitatea Centrului de Servicii de Ingrijire si Asistenta la Domiciliu pentru Persoane Varstnice „Deschideti o usa!” se deruleaza cu ajutorul voluntarilor, continutul acestei carte este urmatorul:
Voluntarii Crucii Rosii Romane:
1. vor ajuta persoanele varstnice fara deosebire de sex, varsta, religie, apartenenta etnica sau nationalitate;
2. vor sprijini egalitatea de sanse si de tratament precum si participarea egala la servicii;
3. vor respecta dorintele persoanelor varstnice, in baza principiului autodeterminarii, de a participa la serviciile pe care ei considera ca raspund nevoilor lor;
4. nu vor divulga informatii despre persoanele varstnice, le vor lasa sa isi gestioneze propriile bunuri si le vor respecta dreptul la intimitatea personala, conform legilor in vigoare;
5. vor incuraja persoanele varstnice sa participe la manifestarile si activitatile organizate de catre voluntari in cadrul proiectului;
6. vor discuta si solutiona eventualele reclamatii formulate de catre persoanele varstnice, familiile acestora sau reprezentantii lor legali;”

Istoricul proiectului:
Crucea Rosie Romana a derulat pentru prima data Proiectul „Deschideti o usa!”, destinat persoanelor varstnice, in perioada 15 februarie – 15 septembrie 2006 cu sprijinul Organizatiei United Way Romania. Rezultatele pozitive ale proiectului pilot si situatia dificila in care se gasesc persoanele varstnice din sectoarele 3 si 4 ale Capitalei (majoritatea au peste 70 de ani, cu un varf intre 80 – 84 de ani, cu venituri intre 150-250 lei/luna, ceea ce face dificila asigurarea cu hrana suficienta nevoilor lor), a condus la continuarea acestui proiect.
Pe langa nevoiele de ordin material, vastnicii inscrisi in program au o acuta nevoie de socializare. Neputand sa iasa din casa datorita starii de sanatate, majoritatea nu a parasit incaperea de ani de zile, multi nu isi cunosc nici macar vecinii de palier. Acest fapt a facut ca, la incheierea proiectului pilot in 2006, majoritatea beneficiarilor sa declare ca principalul beneficiu obtinut in urma derularii proiectului a fost acela ca au putut sa se cunoasca cu alti batrani aflati in aceeasi situatie ca si ei, ca si-au facut prietenii si ca acum stiu ca in situatii dificile pot conta pe cineva apropiat.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s