Adica

Voluntari = persoane care isi aduc contributia in mod gratuit, nu din dorinta unui castig material sau financiar, si nici datorita vreunei presiuni sociale, economice sau politice, ci din convingerea ca activitatile lor sunt in beneficiul comunitatii

Voluntariatul a reprezentat sufletul Miscarii de Cruce Rosie inca de la nasterea acesteia in 1863. Voluntarii reprezinta coloana vertebrala a tuturor activitatilor de Cruce Rosie, ajutand Societatea Nationala sa deruleze programe de succes si asistand zeci de mii de persoane vulnerabile aflate in dificultate.

Voluntariatul este unul dintre cele sapte Principii Fundamentale ale Miscarii de Cruce Rosie si de Semiluna Rosie. El cere ca Miscarea sa nu actioneze sub nici o forma din dorinta de castig. La nivel individual, spiritul voluntariatului se manifesta prin cantitatea enorma de munca si de timp pe care oamenii o dau ca voluntari de Cruce Rosie sau de Semiluna Rosie, in sprijinul persoanelor vulnerabile.

O Societatea de Cruce Rosie sau Semiluna Rosie tipica din prezent depinde de voluntari pentru conducere si furnizarea serviciilor proprii, desi personalul remunerat joaca de asemenea un rol important in asigurarea functionarii organizatiei si a serviciilor acesteia. Intr-adevar mai multe Societati Nationale straine detin institutii cum ar fi spitale, care se bazeaza in intregime pe personal remunerat.

Totusi, reteaua imensa de voluntari este factorul care defineste orice Societate Nationala. In prezent Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie are aproximativ 97 de milioane de membri/voluntari. Definitia voluntarului si membrului poate varia de la o tara la alta, ca si nivelul de implicare al acestora.

Atributiile Voluntarilor de Cruce Rosie:

  • sa actioneze in conformitate cu Principiile Fundamentale ale Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si sa asigure diseminarea acestora;
  • sa respecte prevederile legate de folosirea emblemei si sa previna abuzul de emblema;
  • sa lucreze la cele mai inalte standarde de calitate;
  • sa semneze si sa se comporte in concordanta cu prevederile codului de conduita al voluntarului (link catre codul de conduita);
  • sa fie disponibili in caz de urgenta, in conditiile agreate cu SN si in concordanta cu abilitatile de care dispun;
  • sa raspunda nevoilor beneficiarilor.

Care este originea voluntariatului in Crucea Rosie?

Activitatea voluntara a reprezentat inima Crucii Rosii, inca de la infiintare. Dupa batalia de la Solferino, in 1859, tanarul Henry Dunant a organizat femeile din sat pentru a acorda asistenta ranitilor si muribunzilor care zaceau abandonati de propriile forte armate. La intoarcere, el a scris cartea O amintire de la Solferino care, dupa cativa ani, a condus la infiintarea Crucii Rosii.

“Nu ar fi oare posibil ca, in timp de pace si liniste, sa se infiinteze societati de ajutor, cu scopul ca, in timp de razboi, ranitii sa fie ingrijiti de voluntari zelosi, devotati si bine instruiti?” a scris el.

“Pentru o astfel de activitate, nu este de dorit ajutorul platit… Este deci nevoie de sanitari voluntari si surori voluntare, devotati, instruiti si cu experienta, al caror rol sa fie recunoscut de comandantii armatelor aflate pe campul de lupta, astfel incat misiunea lor sa fie facilitata si sprijinita.”

Din aceste cuvinte, s-a dezvoltat intreaga Miscare Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, s-a raspandit din tara in tara pe masura ce oamenii din acele tari s-au reunit, au infiintat o societate, au ales un comitet de conducere format din voluntari si au inceput sa recruteze voluntari.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s